Fites històriques
La història d'Ercros: des de la primera fàbrica, construïda en 1817, fins a l'actualitat
Més d'un segle d'història
Ercros és el resultat de la fusió en 1989 de dues empreses, S.A. Cros i Unión Explosivos Río Tinto, S.A. (ERT), que eren els dos grups industrials més importants d'Espanya.
Els antecedents d'Ercros es remunten a 1817, quan Francisco Cros instal·la la seva primera fàbrica de productes químics a Barcelona. En 1904, l'empresa es constitueix en societat anònima i passa a denominar-se S.A. Cros.
Igual que S.A. Cros, ERT era una empresa amb gran tradició en el sector químic espanyol. Els seus antecedents cal buscar-los a Biscaia quan, en 1872, es crea la Sociedad Española de la Pólvora Dinamita. D'aquesta empresa, 24 anys més tard, sorgirà la Unión Española de Explosivos, S.A. (UEE). En 1972 aquesta es fusiona amb la Compañía Española de Minas de Río Tinto, S.A., que s'havia constituït en 1954, per a formar ERT.
En 1987, S.A. Cros es configura com el principal accionista d'ERT, la qual cosa suposa l'inici del procés que haurà de concloure en 1989 amb la fusió de totes dues empreses i el naixement d'Ercros.
En 2005, Ercros adquireix Grupo Aragonesas i un any després Derivados Forestales Group XXI.
Chemische Fabrik Elektron i Elektrizitäts AG constitueixen la Sociedad Electroquímica de Flix (SQEF), la qual iniciarà en 1897 la construcció de la fàbrica de Flix, degana dels centres de producció d'Ercros en actiu i primera a Espanya i tercera a Europa a obtenir clor mitjançant un procés d'electròlisi.
UEE es fusiona amb la Compañía Española de Minas de Río Tinto, S.A., que s'havia constituït en 1954, per a formar ERT.
Formol y Derivados, S.A. (Fydsa), filial de Derivados Forestales Group, S.A., posa en marxa la fàbrica d'Almussafes dedicada a la producció de formaldehid i resines, usats per a proveir a les indústries de la fusta i del moble de la zona.
Aiscondel, S.A. posa en marxa la fàbrica de Vila–seca II, pionera del polígon de Tarragona. Inicialment es dedica a la cloració directa i, posteriorment, a la producció de la cadena del PVC.
Després de la constitució de Ercros, Cepa s'escindeix en dues empreses: Cepa y Fermentaciones i Síntesis Españolas, S.A. (Fyse). La primera es ven, i la segona es manté a Ercros i es dedica a la fabricació de principis actius farmacèutics en les actuals instal·lacions d'Aranjuez.
La prohibició d'usar mercuri en els processos electrolítics a Europa obliga a parar les plantes de clor de Flix i Vila-seca I que operen amb mercuri.
Ercros posa en marxa el Pla Act, dissenyat en un inici per a augmentar la capacitat de les plantes electrolítiques de Vila-seca I i Sabiñánigo que operen amb tecnologia de membrana.
Ampliació del Pla Act amb noves inversions orientades a millorar l'eficiència energètica del parc industrial d'Ercros i augmentar la capacitat de fabricació dels productes de major demanda.
Es recupera el volum de producció de clor i sosa que Ercros tenia abans de 2017 i s'incrementa la producció de PVC, de tabletes per al tractament de l'aigua de piscines, de poliols i de diversos principis actius farmacèutics.
Posada en marxa del Pla estratègic 3D per al període 2021-2025 la finalitat del qual és transformar Ercros en una empresa sostenible. El pla es basa en tres dimensions: diversificació, digitalització i descarbonització, conté 20 projectes i preveu una inversió de 69 milions d'euros.
Ercros aconsegueix superar la pandèmia de la covid, que ha afectat a tot el planeta entre 2020 i 2022, sense haver de parar les seves instal·lacions i podent subministrar als seus clients. L'empresa és declarada subministradora de serveis essencials per l'administració sanitària espanyola.