Fites històriques

La història d'Ercros: des de la primera fàbrica, construïda en 1817, fins a l'actualitat

Logo de Ercros

Més d'un segle d'història

Ercros és el resultat de la fusió en 1989 de dues empreses, S.A. Cros i Unión Explosivos Río Tinto, S.A. (ERT), que eren els dos grups industrials més importants d'Espanya.

Els antecedents d'Ercros es remunten a 1817, quan Francisco Cros instal·la la seva primera fàbrica de productes químics a Barcelona. En 1904, l'empresa es constitueix en societat anònima i passa a denominar-se S.A. Cros.

Igual que S.A. Cros, ERT era una empresa amb gran tradició en el sector químic espanyol. Els seus antecedents cal buscar-los a Biscaia quan, en 1872, es crea la Sociedad Española de la Pólvora Dinamita. D'aquesta empresa, 24 anys més tard, sorgirà la Unión Española de Explosivos, S.A. (UEE). En 1972 aquesta es fusiona amb la Compañía Española de Minas de Río Tinto, S.A., que s'havia constituït en 1954, per a formar ERT.

En 1987, S.A. Cros es configura com el principal accionista d'ERT, la qual cosa suposa l'inici del procés que haurà de concloure en 1989 amb la fusió de totes dues empreses i el naixement d'Ercros.

En 2005, Ercros adquireix Grupo Aragonesas i un any després Derivados Forestales Group XXI.

1817
1817
Primera fàbrica de Francisco Cros

Francisco Cros instal·la la seva primera fàbrica de productes químics a Barcelona.

1872
1872
Es crea la Sociedad Española de la Pólvora Dinamita

La Sociedad Española de la Pólvora Dinamita establirà la base a partir de la qual es constituirà, en 1896, Unió Espanyola d'Explosius S.A.

Planta de electrólisis de la fábrica de Flix en 1974
1897
Orígens de la fàbrica de Flix

Chemische Fabrik Elektron i Elektrizitäts AG constitueixen la Sociedad Electroquímica de Flix (SQEF), la qual iniciarà en 1897 la construcció de la fàbrica de Flix, degana dels centres de producció d'Ercros en actiu i primera a Espanya i tercera a Europa a obtenir clor mitjançant un procés d'electròlisi.

1904
1904
Neix S.A. Cros

L'empresa de Francisco Cros es constitueix en societat anònima i passa a denominar-se S.A. Cros.

Inicio de la actividad con electrolosis en Ercros
1918
Es funda Energía e Industrias Aragonesas, S.A. (Eiasa)

Comença la marxa d'Eiasa, que en 1921 posarà en marxa la fàbrica de Sabiñánigo, dedicada a la fabricació de clorats mitjançant l'electròlisi.

Imagen histórica de la fábrica de Cerdanyola
1945
Es construeix la fàbrica de Cerdanyola

L'empresa Aiscondel, S.A. inicia la producció de compostos per emmotllar en la nova fàbrica de Cerdanyola. Posteriorment, aquesta fàbrica serà venuda a Aicar, S.A.

Aranjuez fue la primera fábrica de España en producir penicilina
1949
Aranjuez, primera fàbrica de penicil·lina a Espanya

La Compañía Española de Penicilina y Antibióticos (Cepa), antecedent de la fàbrica d'Aranjuez, inicia la seva activitat i es converteix en la primera empresa que fabrica penicil·lina a Espanya.

 

1952
1952
Monzón, fruit del desenvolupament industrial de la dècada dels 50

Etino Química, filial de Aiscondel-Hidro Nitro (després Aiscondel, S.A.), inicia l'activitat de la fàbrica de Monzón amb la posada en marxa d'una planta de clor-sosa

Logotipo de Explosivos Río Tinto (ERT)
1969
Neix ERT i arrenquen les fàbriques d'Almussafes i Vila–seca II

UEE es fusiona amb la Compañía Española de Minas de Río Tinto, S.A., que s'havia constituït en 1954, per a formar ERT.

Formol y Derivados, S.A. (Fydsa), filial de Derivados Forestales Group, S.A., posa en marxa la fàbrica d'Almussafes dedicada a la producció de formaldehid i resines, usats per a proveir a les indústries de la fusta i del moble de la zona.

Aiscondel, S.A. posa en marxa la fàbrica de Vila–seca II, pionera del polígon de Tarragona. Inicialment es dedica a la cloració directa i, posteriorment, a la producció de la cadena del PVC.

Antiga planta d'electròlisi de mercuri de la fàbrica de Vila-seca I
1970
El polígon de Tarragona s'amplia amb la fàbrica de Vila–seca I

EIASA construeix la fàbrica de Vila–seca I, que produirà clor, sosa càustica i els seus derivats inorgànics.

Planta de ácido nítrico
1973
Neix la tercera fàbrica del complex de Tarragona

ERT construeix la fàbrica de Tarragona dedicada a la producció d'àcid nítric.

Integración de la fábrica de Flix
1974
Les peces del puzle comencen a encaixar

De la mà de SQEF la fàbrica de Flix s'integra a S.A. Cros.

Cepa, la propietària de la fàbrica d'Aranjuez, és adquirida per ERT.

Saco de pentaeritritol de Polialco
1976
Tortosa, la fàbrica més jove del parc industrial d'Ercros

S.A. Polialco inaugura la fàbrica de Tortosa dedicada a la fabricació de poliols mitjançant un procés propi patentat. És l'única d'Espanya que es dedica a aquesta activitat.

Instalaciones de Polialco en la fábrica de Tortosa
1983
Es configura Derivados Forestales

Derivados Forestales, S.A., propietària de la fàbrica d'Almussafes, compra Aicar, S.A. i S.A. Polialco, propietàries respectivament de les fàbriques de Cerdanyola i Tortosa.

historia ercros 1985
1985
El Grupo Aragonesas creix

Aiscondel, S.A., amb les fàbriques de Vila–seca II i Monzón, passa a formar part del Grupo Aragonesas.

Fusión Cros y ERT
1989
Ha nascut Ercros

En 1987, S.A. Cros es configura com el principal accionista de ERT, la qual cosa suposa l'inici d'un procés que conclou el 30 de juny de 1989 amb la fusió de totes dues empreses i el naixement de Ercros. S.A., que absorbeix tots els actius de totes dues societats.

Planta de fermentació d'Aranjuez
1990
Escissió de CEPA

Després de la constitució de Ercros, Cepa s'escindeix en dues empreses: Cepa y Fermentaciones i Síntesis Españolas, S.A. (Fyse). La primera es ven, i la segona es manté a Ercros i es dedica a la fabricació de principis actius farmacèutics en les actuals instal·lacions d'Aranjuez.

Antiga planta d'electròlisi de la fàbrica de Flix
1997
Flix celebra el seu primer segle de vida

La fàbrica degana d'Ercros en actiu compleix 100 anys. La celebració coincideix amb la posada en marxa d'una nova planta d'electròlisi, que renova les instal·lacions industrials d'aquest centre.

Logotipo de Grupo Derivados Forestales
2003
Els actius de Derivados Forestales s'uneixen

Es constitueix el hòlding Derivados Forestales Group XXI, S.L., que integra els actius de Derivados Forestales, S.A., Aicar, S.A. i S.A. Polialco.

Firma de la compra de Aragonesas en 2005
2005
Integració del Grupo Aragonesas

El 2 de juny de 2005, Ercros adquireix la divisió química d'Uralita, S.A., integrada per Aragonesas, Industrias y Energías, S.A., Delsa i S.A. Polialco, amb els seus respectius actius.

Firma de la compra de Derivados Forestales 2007
2006
Derivats Forestals: l'última compra

El 19 de maig de 2006, Ercros formalitza la compra de Derivats Forestals Group. Els seus actius passen a integrar la divisió de química intermèdia.

Fábrica de Monzón desde el aire
2007
Reestructuració d'Ercros

A conseqüència de les adquisicions dutes a terme, Ercros posa ordre en la seva estructura a través del Pla de Millora de l'Eficiència (PME), l'objectiu de la qual és concentrar-se a les fàbriques més eficients i en els productes més rendibles.

Palos de la Frontera
2008
La Gran Crisi colpeja a Ercros

Amb la finalitat d'adaptar els costos fixos a la menor demanda provocada per la Gran Crisi, Ercros duu a terme un Pla d'Ajust (PA) que suposa una nova concentració de la seva capacitat productiva.

Junta de accionistas 2016
2016
Primer pagament de dividend

La recuperació de l'activitat i les bones perspectives econòmiques permeten aprovar el primer pagament de dividend de la història d'Ercros.

Demolició de la planta d'electròlisi de la fàbrica de Flix
2017
Cessa la tecnologia de mercuri en les plantes d'electròlisis

La prohibició d'usar mercuri en els processos electrolítics a Europa obliga a parar les plantes de clor de Flix i Vila-seca I que operen amb mercuri.

Ercros posa en marxa el Pla Act, dissenyat en un inici per a augmentar la capacitat de les plantes electrolítiques de Vila-seca I i Sabiñánigo que operen amb tecnologia de membrana.

Centenario de la fábrica de Sabiñánigo
2018
Sabiñánigo compleix 100 anys

La fàbrica de Sabiñánigo celebra el seu centenari i reafirma el seu futur amb la inauguració d'una nova planta de producció de clor-sosa i una altra d'àcid clorhídric.

Planta de clor-sosa de la fàbrica de Sabiñánigo
2020
Posada en marxa de nova capacitat productiva

Ampliació del Pla Act amb noves inversions orientades a millorar l'eficiència energètica del parc industrial d'Ercros i augmentar la capacitat de fabricació dels productes de major demanda.

Es recupera el volum de producció de clor i sosa que Ercros tenia abans de 2017 i s'incrementa la producció de PVC, de tabletes per al tractament de l'aigua de piscines, de poliols i de diversos principis actius farmacèutics.

Logo del pla d'inversions Pla 3D en català
2021
Cap a una empresa sostenible: Pla 3D

Posada en marxa del Pla estratègic 3D per al període 2021-2025 la finalitat del qual és transformar Ercros en una empresa sostenible. El pla es basa en tres dimensions: diversificació, digitalització i descarbonització, conté 20 projectes i preveu una inversió de 69 milions d'euros.

La división farmacia de Ercros ha colaborado con un grupo de voluntarios de Aranjuez que están realizando en sus casas pantallas panorámicas de protección facial que pueden ser utilizadas en diferentes puestos de trabajo, tales como cajeros de supermercado, limpieza de viales, etc.
2022
Ercros aconsegueix sortejar la covid

Ercros aconsegueix superar la pandèmia de la covid, que ha afectat a tot el planeta entre 2020 i 2022, sense haver de parar les seves instal·lacions i podent subministrar als seus clients. L'empresa és declarada subministradora de serveis essencials per l'administració sanitària espanyola.

La fàbrica d'Ercros a Aranjuez celebra el 75è aniversari
2024
Aranjuez celebra el 75è aniversari

La fàbrica d'Ercros a Aranjuez celebra el 75è aniversari de la seva fundació i, per celebrar l'efemèride, l'Ajuntament d'aquesta localitat renomena la rotonda que dóna accés al centre com a “Glorieta de la Fàbrica de la Penicil·lina”.